Recepty


Šafránová polévka s mandlemi

Budete potřebovat:

200g neloupaných mandlí, 8 krajíců bílého chleba, 5polévkových lžic olivového oleje, 5 stroužků česneku, petrželovou nať, černý pepř, římský kmín, šafrán asi 0,2g, ¾ l masového vývaru.

Postup:

Mandle spařte a sloupněte z nich slupku.

Chleba pokrájejte na kostičky a na rozpáleném olivovém oleji opečte do zlatova. Pak je vyjměte a odložte na později. Ve zbytku oleje opečte mandle a česnek, také do zlatova. Omyjte nať a přidejte ji ke směsi. Takto duste asi 3 minuty. Trochu natě si nechejte na později.

Směs rozmixujte, dejte ji do hrnce, předejte sůl a pepř, římský kmín a šafrán. Přilijte vývar a vařte asi 20 minut.

Až je polévka hotová ozdobte ji zbytkem natě a opečeným chlebem.

Recept pochází z: Nejlepší recepty světové kuchyně – Michael Brauner.


Králík na Maurský způsob

Budete potřebovat:

Králík, cibule, stroužek česneku, 100ml olivového oleje, sůl, černý pepř, šafrán asi 0,2g, ¼ l bílého vína, 50g rozinek.

Postup:

Pokud není králík rozporcovaný, nachystejte si ho na šest dílů. Troubu předehřejte na 160 oC. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka a česnek na plátky.

V pekáči rozehřejte olivový olej a zprudka v něm po obou stranách opečte kousky králíka. Toho osolte a opepřete. Pak ho dejte na stranu.

Na zbylém oleji opečte cibuli a potom půlku cibule odeberte. Na cibuli naskládejte maso a zbylou cibuli dejte nahoru.

Takto pečte 20 minu. Po 20minutách přelijte směs šafránu a vína. Králíka touto směsí podlete a posypte rozinkami. Pečte dalších 25 minut.

Jako přílohu použijte chleba nebo jakoukoliv jinou přílohy podle vaší chuti.

Recept pochází z: Nejlepší recepty světové kuchyně – Michael Brauner.